Mauri Kunnas

FAQ

Mauri Kunnaksen kirjoja

Mistä Mauri saa ideat kirjoihinsa?

Maurin omin sanoin: ”Ideat pitää vain keksiä.”

Kun kirjoja on tehnyt yli 30 vuotta, on ideoita tullut matkan varrella mieleen iso määrä. Ideoita voi saada ihmisten kanssa jutellessa, kirjoja lukiessa, elokuvia katsellessa ja ylipäätään maailmalla kuljeskellessa. Kaikki ideat eivät koskaan pääse kirjaksi asti, jotkut taas roikkuvat mukana vuosikausia ennen kuin tulevat käytetyksi.

Miksei Mauri tee koiramaista versiota Tuntemattomasta sotilaasta, Sinuhe, egyptiläisestä tai muusta suomalaisen kirjallisuuden klassikosta?

Kuvakirjan tekeminen on pitkä ja isotöinen prosessi, joten aiheen valinta on tarkkaa hommaa. Tärkeintä on tietysti, että Mauri itse innostuu aiheesta. Aiheelle täytyy myös löytyä oikeanlainen, kuvakirjaan sopiva käsittelytapa. Esimerkiksi Seitsemän koiraveljeksen tarinaa Mauri hioi kauan ja tarkasti. Kaikki klassikkokirjat eivät sovi työstettäväksi yhtä hyvin. Ei sitä silti koskaan tiedä, mihin kaikkeen Mauri vielä päättää ryhtyä.

Mistä saan tietoa Maurista kirjailijaesitelmääni varten?

Kannattaa tutkia tarkkaan nämä sivut ja tutustu myös Minä, Mauri Kunnas -elämäkertaan. Maurilla ei ikävä kyllä ole yleensä aikaa vastata esitelmäntekijöiden kysymyksiin.

Voinko saada Mauri Kunnaksen sähköpostiosoitteen?

Maurin yhteystiedot ovat salaiset. Viestejä voi lähettää postitse Otavaan, josta ne välitetään tarvittaessa eteenpäin Maurille.

Kustannusosakeyhtiö Otava / Lasten ja nuorten kirjat
PL 134
00120 Helsinki

Valitettavasti Mauri ei aina ehdi vastata saamiinsa kirjeisiin.

Voisiko Mauri tulla vierailulle kouluumme/päiväkotiimme/ yritykseemme?

Kirjojen tekeminen on kovaa työtä, eikä Mauri ehdi tapaamaan lukijoitaan kuin poikkeustapauksissa. Varmimmin hänet näkee syksyisin Helsingin kirjamessuilla; toisinaan hän saattaa piipahtaa signeeraamassa kirjakaupassa, yleensä pääkaupunkiseudulla.

Voiko Maurin originaalipiirroksia ostaa?

Ei valitettavasti voi, ne eivät ole myytävänä.

Voinko kopioida näiltä sivuilta kuvia omille verkkosivuilleni? Saako Maurin kirjoista kopioida kuvia omaan käyttöön?

Kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Internet-käyttöön niitä ei saa kopioida lainkaan, ja paperikopiointiinkin tarvitaan lupa. Lupaa voi pyytää näiltä sivuilta löytyvällä palautelomakkeella. Vastauksen saaminen kestää tavallisesti vähintään viikon.

Miksei tiettyä Maurin kirjaa ole saatavilla kaupoista?

Maurin suosituimpia kirjoja yritetään pitää jatkuvasti saatavilla. Jos painos on lopussa, on uusi yleensä tulossa viimeistään muutaman kuukauden sisällä. Ihan kaikkia kirjoja ei kuitenkaan ole aina saatavilla. Uusintapainoksista päätettäessä kuunnellaan myös lukijoiden toiveita, joten jos omaa suosikkikirjaa ei löydy kaupoista, kannattaa esittää toivomus joko omalle kirjakauppiaalle tai esimerkiksi näiden sivujen kautta Otavalle.

Miksi Maurin kirjoissa on kirjoitusvirheitä?

Virheitä syntyy, kun tekstiä hiotaan ja muutellaan kirjanteon eri vaiheissa. Vaikka kirjat oikoluetaan moneen kertaan, virheitä jää silti joskus valmiiseenkin kirjaan. Maurin vanhemmissa kirjoissa virheitä voi olla siksi, että niiden uudet painokset tehdään filmitekniikalla, jossa kirjoitusvirheiden korjaaminen on vaikeaa. Vanhoja kirjoja uudistetaan teknisesti pikkuhiljaa, ja samalla pyritään korjaamaan myös kirjoitusvirheet mahdollisimman hyvin.

Miksi Herra Hakkarainen esiintyy melkein jokaisessa Maurin piirtämässä kuvassa?

Maurin sanoin: ”Koska lukijat suuttuvat, ellei Hakkaraista näy.”

Jotain muuta kysyttävää?

Jos et löytänyt vastausta tältä sivulta, voit lähettää Mauria koskevaa postia osoitteeseen: maurikunnas@otava.fi.